Гастрит із підвищеною кислотністю – хронічне захворювання шлунка, при якому кислотність соку шлунка збільшена. Важливим аспектом лікування такого гастриту є правильне харчування. Сніданок – це одне з найважливіших прийомів їжі для тих, хто страждає на гастрит з підвищеною кислотністю. Сніданок повинен бути легким, збалансованим і таким, що не навантажує шлунок.
При гастриті з підвищеною кислотністю рекомендується виключити зі сніданку їжу, яка може дратувати слизову оболонку шлунка. Наприклад, гострі та смажені страви, кислі фрукти та ягоди, фруктові соки, кондитерські вироби з великим вмістом цукру. Натомість, корисно включати в сніданок продукти, які сприяють утворенню слизу та обволікають слизову оболонку шлунка.
Вибираючи продукти для сніданку при гастриті з підвищеною кислотністю, рекомендується звернути увагу на кашу на воді, сир нежирний, банани, яйця варені м'яко або у вигляді омлета. Також слід включати у сніданки корисних білок у вигляді нежирних видів риби та м'яса. Такі продукти допоможуть зміцнити слизову оболонку шлунка та знизити кислотність соку шлунка.
страва | Опис |
---|---|
Вівсянка | Корисне та легкозасвоюване джерело вуглеводів, білка, клітковини та вітамінів |
Куряче філе | Ніжне і легкозасвоюване м'ясо, багате на білок і низьке по жиру |
Гречана каша | Корисний та поживний гарнір, що містить білок, залізо та вітаміни групи В |
Сир | Легкозасвоюване джерело білка, кальцію та жиророзчинних вітамінів |
Фрукти | Багаті харчовими волокнами та вітамінами фрукти є чудовою добавкою до сніданку. |
Цільнозерновий хліб | Багате клітковиною та мікроелементами джерело вуглеводів з низьким глікемічним індексом |
Що можна їсти на сніданок при гастриті з підвищеною кислотністю?
Сніданок: манна каша, зварена на воді, яйце некруто і чай з молоком. Другий сніданок: сік, розбавлений водою, суфле із сиру. Обід: протертий суп-пюре з гарбуза, відварена картопля з биточками з білої риби, компот із сухофруктів, шматочок вчорашнього хліба. Полудень: какао та нездобне печиво.
Чи можна картопляне пюре при гастриті з підвищеною кислотністю?
Дозволено молоді овочі, відварені або приготовлені на пару. Найкраще робити з них пюре.
Що потрібно їсти при гастриті із підвищеною кислотністю?
При гіперацидному гастриті потрібно відмовитися від цибулі, капусти, помідорів, грибів, а також рибних та м'ясних бульйонів, соління та маринадів. З раціону харчування також необхідно виключити гострі овочеві закуски, копченості, кондитерські вироби із здобного тіста, пироги, чорний хліб. Збережена копія