Зміст:
Жито – це одне з найпоширеніших зернових, які використовуються в різних галузях харчової промисловості. З жита отримують безліч корисних продуктів, які широко застосовуються у харчовій промисловості, кулінарії та сільському господарстві.
Хліб з житнього борошна є одним із найбільш популярних продуктів, які роблять із жита. Житній хліб має багатий, трохи кислуватий смак і щільну текстуру. Він є джерелом клітковини, білка та різних вітамінів та мінералів. Крім того, такий хліб вважається кориснішим для здоров'я, ніж пшеничний хліб, оскільки він допомагає нормалізувати обмін речовин та покращити травлення.
Смачною альтернативою хлібу є пластівці і мюслі з жита. Вони також є відмінним джерелом клітковини та корисних поживних речовин. Пластівці та мюслі з жита можна використовувати для приготування ситного та корисного сніданку, додавати в йогурт або сир, а також використовувати у випічці.
Продукт | Опис |
---|---|
Хліб | Житній хліб, який виготовляють з житнього борошна. |
Крупа | Житня крупа, яку роблять із цільного житнього зерна. |
Бронний отруб | Бронна подрібнена оболонка жита, використовується в хлібопекарській та борошномельній промисловості. |
Солод | Житній солод використовується у виробництві пива. |
Житній спирт | Спирт, який отримується з жита, використовується у виробництві алкогольних напоїв. |
Яку крупу одержують з жита?
Крупа житня – це подрібнені зерна жита, злакової рослини.
Що таке Житня каша?
Широке поширення жито набуло і в кулінарії. Найпопулярнішою стравою в середині 19 століття була житня – каша з житньої крупи. Готували її з наливного, дозрілого жита або з недостиглого. Перший вид каші називали чорним, другий – зеленим.
Яку крупу роблять із жита?
Житнє крупа виробляється із цільного зерна. Відсортовані та очищені від мусора зернята подрібнюють, потім просівають через сито, відокремлюючи надто дрібні та великі частинки. Залежно від їх розміру розрізняють житнє манку та січку (більшого помелу).
Що роблять із жита?
Жито використовується для вироблення житнього борошна, яка виробляється трьох сортів: сіяна, обдирна та шпалерна. Крім цього з жита готують солод, який використовують не лише у хлібопеченні, а й, наприклад, для приготування квасу. Зерно жита значно відрізняється від зерна пшениці за формою, будовою та хімічним складом.