Сушу я іван-чай на деці, близько двох діб. Ставлю на балконі і роблю невеликий протяг. Корисна і ароматна заварка підсохла – прибираю в скляну банку і зберігаю на полиці в шафі комори. Заварюю як звичайний чай, але виходить він у мене приємного кольору зеленого чаю.
Як правильно заготовляти Іван чай?
Прийшовши додому, зібрану сировину слід промити від пилу (але деякі радять не мити), а потім розмістити її на картоні або папері, а можна і на тканині, в тіні, для просушування. Але просто висушити листя зніту недостатньо, його слід ферментувати, тоді воно буде віддавати напою насичений смак і чудовий аромат. Кеш
Кому не можна пити Іван чай?
Кому не можна пити Іван чай? Не рекомендується вживати особам з підвищеною індивідуальною чутливістю до продукту, жінкам у період вагітності та годування груддю, дітям до 14 років, а також при підвищеному зсіданні крові та схильності до тромбоутворення.
Як ферментують Іван чай?
Збір трави проводять в суху сонячну погоду, бажано, при зростаючому місяці. Квіти і листя збирають окремо одне від одного, так як ферментують тільки зелену масу рослини, а суцвіття просто сушать і додають вже в готовий сухий чай. Хаменерій перебирають, видаляючи потемнілі і пошкоджені комахами листя.
Як правильно заготовити іван чай на зиму
Якщо ви вирішили заготовити на зиму іван-чай, то необхідно спочатку зібрати його, потім висушити. Хаменерій є багаторічною рослиною, яке може вирости висотою до 5-200 см.