Що робити з черемхи?
У медицині використовують плоди черемхи звичайної, які мають в'яжучі й протизапальні властивості. Настій плодів уживають при ентеритах i диспепсії різної етіології (при інфекційних колітах i дизентерії призначають як допоміжну ЛРС). Замість настою можна вживати кисіль або морс.
Як виглядає Черемуха?
Черемха звичайна (Prunus padus)— невисоке дерево або високий кущ (2—10 м заввишки). Кора — сірувато-чорна, з помітними сочевичками на ній. Молода кора пахуча. Плід — їстівний, однонасінна куляста кістянка (8—10 мм у діаметрі), чорна, блискуча; кісточка округлояйцеподібна, складчаста.
Як запилюється черемха?
Запашні квіти черемхи – білі, іноді рожеві – зібрані в пониклі гронові суцвіття завдовжки 8-12 см. Складаються квітки з 5 чашолистків, 5 пелюсток, 20 тичинок, маточки й жовтих пиляків. Плід черемхи – чорна куляста кістянка діаметром 8-10 мм із солодким, сильно терпким смаком.
Черемха розмноження