Свіжий жом — це виварена стружка цукрових буряків, яка містить 90 — 93 % води, а суха речовина його представлена переважно вуглеводами. Жом бідний на фосфор, але багатий на кальцій,у ньому відсутні каротин та вітамін В і мало решти вітамінів. Його поживність становить 0,08 — 0,12 к.
Як добути цукор з буряка?
Буряк подрібнюється на відцентрових бурякорізках з 12-16 ножовими рамами. Бурякова стружка далі по стрічковому конвеєру надходить в дифузійне відділення. Процес вилучення цукру базується на дифузії клітинного соку водою із порушених клітин.
Як правильно зберігати жом в домашніх умовах?
Для зберігання свіжого жому потрібно холодне приміщення або холодильники. Але навіть в таких умовах він буде придатним до вживання тільки 3 дні. Щоб збільшити термін зберігання, сирий жом силосують – наповнюють ємність для силосування, пресують, закупорюють, щоб всередину не потрапляло повітря.
Скільки можна давати корові жому?
Зазвичай дійній корові в день можна давати кілограмів 10-15 жому та скільки ж буряків. За тиждень порцію жому слід звести до нуля. Буряків на день вистачить 3-4 кілограми. Кількість пиття не зменшують, бо корова споживає багато сухої їжі.
Шлях від буряка до цукру: як працює Глобинський цукровий за…