Домашнє вино – це неодмінний атрибут сімейних збіговиськ та свят. І, звичайно ж, приготувати його найсмачніше та набагато приємніше, ніж купувати в магазині. Однак, щоб рецепт домашнього вина вийшов бездоганним, потрібно знати, скільки спирту додавати в процесі приготування.
Залежно від сорту вина, його міцність може суттєво змінюватись. Наприклад, каберне совіньйон зазвичай має фортецю в районі 13-15%, у той час як рислінг зазвичай схожий на вино з міцністю близько 8-11%. Тому, якщо ви хочете, щоб ваше домашнє вино було більш менш міцним, вам потрібно знати, скільки спирту додати в процесі ферментації.
Перед тим, як додати спирт у вино, необхідно зрозуміти, яку міцність бажаєте отримати в кінцевому продукті. Врахуйте, що чим більше спирту ви додасте, тим міцнішим буде сухе вино. Однак, додавання занадто великої кількості спирту може призвести до неприємного смаку та запаху. Тому рекомендується додавати спирт поступово, проводячи дегустацію проміжних варіантів, щоб досягти ідеального балансу смаку та аромату.
Назва вина | Вміст цукру (г/л) | Відсоток алкоголю (%) | Кількість спирту на 1 літр вина (мл) |
---|---|---|---|
Сухе біле вино | 0-4 | 13-15 | 130-150 |
Напівсухе біле вино | 4-12 | 11-13 | 110-130 |
Солодке біле вино | 12-45 | 9-11 | 90-110 |
Сухе червоне вино | 0-4 | 12-14 | 120-140 |
Напівсухе червоне вино | 4-12 | 10-12 | 100-120 |
Солодке червоне вино | 12-45 | 8-10 | 80-100 |
Можна і вище, але нижче опускатися не можна, тому що при цьому градусі винні дріжджі гинуть і бродіння зупиняється. У середньому додається 10-15% спирту від обсягу вина.15 черв. 2023 р.
Скільки треба додавати спирту у вино?
Кріплять вина зазвичай до 18-22 градусів. Додавання дистиляту міцністю близько 40 градусів у співвідношенні 2% від загального обсягу підвищує міцність напою приблизно на 1 градус. Тобто для того, щоб підвищити на 1% міцність 10 літрів фруктового вина, вам знадобиться 200 мл дистиляту міцністю 40%.
Скільки має бути цукру та спирту в домашньому вині?
кількість цукру у сухому вині мінімально – менше 0,3% цукру при 9-11% спирту; зміст цукру у напівсухому вині 0,5-3%, алкоголю – 9-11%; у напівсолодкому світлому вині цукру стільки ж, скільки та у червоному: 3-8 %, спирту 9-13%;
Скільки горілки потрібно додати у домашнє вино?
Якщо враховувати, що спочатку домашнє вино містить 10-12% спирту, то доцільно (але зовсім не обов'язково) підвищувати міцність до 16-22% залежно від смакових переваг.