У 100 г чорної редьки міститься 554 мг калію, 105 мг кальцію, 100 мг вітаміну С, 35 мкг вітаміну B9 і 9 мг натрію. Окрім того, коренеплід містить цинк, мідь, марганець і селен. Екстракт або сік редьки містить антимікробні та противірусні компоненти, які допомагають у профілактиці легеневих та кишкових хвороб.7 груд. 2021 р.
Для чого корисна чорна редька?
Сік редьки має сечогінну, жовчогінну, ранозагоювальну, бактерицидну дію, покращує травлення і обмін речовин. Компреси допомагають при подагрі, остеохондрозі. Салат з цього овоча покращує апетит, активізує роботу жовчного міхура.
Що можна лікувати чорну редьку?
Завдяки протимікробним властивостям свіжонатертий коренеплід і сік з нього можна застосовувати для лікування гнійних ран та виразок. Сік редьки рекомендують застосовувати за бронхітів, кашлю, захворювань печінки, піску і каменів у нирках і сечовому міхурі.
Як їсти редьку?
Редьку зазвичай їдять сирою — тонко нарізаною або подрібненою на тертці. Її можна додати в салати, бутерброди, подавати із соусами на тарілках для закусок. Редьку можна додавати в приготовані страви, отримуючи м'яку та ніжну консистенцію.
Чорна редька: користь і шкода, рецепти застосування