Зміст:
Овечий кал – Досить поширене явище в сільському господарстві, особливо при утриманні великої рогатої худоби. Однак, мало хто цікавиться, що ж є основною причиною утворення цього тваринного продукту, що рясно випускається метаболічними процесами.
Головним фактором, що впливає на поширення та високу концентрацію овечого калу, є травна система овець. У цих тварин є так званий "рукавчастий" шлунок, що складається з чотирьох відділів. Завдяки особливостям будови та функціонування шлунка, вівці здатні перетравлювати та засвоювати рослинну клітковину, яка в організмі інших тварин залишається неперетравленою та виводиться разом з калом.
Ще одним фактором, що впливає на утворення овечого калу, є харчовий режим тварин. Вівці є фоловорами, тобто воліють харчуватися травою та іншими рослинами. Споживання великої кількості клітковини та рослинних волокон призводить до утворення більш густої та в'язкої слини та кислого вмісту у шлунку. Все це позначається на властивостях калу овець, роблячи його більш щільним та липким.
У чому причина овечого калу |
---|
Овечий кал – це нормальне явище у овець, яке має свою причину. |
Насамперед, вівці є жуйними тваринами, і вони перетравлюють їжу у своїх шлунках за допомогою бактерій. |
Вівці спочатку виконують рубцеву ферментацію, де їжа частково перетравлюється та обробляється бактеріями в рубці. |
Потім вони відригують цю харчову речовину, яка називається куди, і жують її вдруге. |
Таким чином, вівці максимально витягують поживні речовини з їжі. |
Однак у цьому виникають деякі не перетравлені залишки їжі і бактерії, які утворюють овечий кал. |
Цей кал має специфічний запах і містить залишки клітин, бактерій та не перетравлених волокон. |
Хоча овечий кал може виглядати не дуже привабливо, але він не є причиною занепокоєння. |
Він є природним процесом травлення у овець і допомагає їм отримувати всі необхідні живильні речовини з рослинної їжі. |
Чому кал виходить маленькими кульками?
Форма калу «овечий кал» (окремі кульки) при постійних запорах, при нестачі води в калових масах; стрічковоподібна, олівцева форма – через наявність будь-якої перешкоди в прямій кишці.
Чому стілець, як овечий кал?
Коли кал знаходиться в товстій кишці довше – він стає твердим, схожим на "овечий". Тому якщо ви відвідуєте туалет рідше ніж раз на 3 дні, і кал схожий на перші 2 картинки (див. малюнок) – це запор. Якщо людина ходить у туалет уночі – це ознаки хвороби.
Що якщо кал грудками?
Окремі тверді, як горіхи, грудки. – Це запор. Навіть якщо людина ходить у туалет щодня (або двічі на день) таким калом, це все одно запор. Цей стан потребує корекції — проблема пов'язана з ризиками ускладнень: ентероколіту та геморою».
Що потрібно робити, щоб нормалізувати стілець?
Профілактика запору передбачає корекцію харчування та зміну способу життя:
- Їжте більше клітковини (овочі, фрукти, висівки тощо).
- Дотримуйтесь питного режиму: не менше 1,5-2 літри чистої води на день.
- Більше рухайтеся: розминайте протягом дня, займайтеся спортом.
- Уникайте стресових ситуацій і менше нервуйте.