Кизил – Ягода, яку не всі знають, але багато хто з радістю куштує, як тільки вона з'являється на ринку або в саду. Ця кисло-солодка ягода з ароматом та свіжим смаком дуже популярна у кулінарії та використовується в різних стравах та напоях.
Кизил – маленька округла ягода, чиї розміри збільшуються після дозрівання. Вона має яскраво-червоний чи оранжевий колір, що робить її дуже привабливою. Шкірка кизилу дуже тонка і покрита дрібними волосками, що надає ягід особливу текстуру.
Кизил виростає на чагарниках та деревах у сімействі рожевих та є поширеним видом у різних регіонах світу. Він має властивості, корисні для здоров'я людини, і містить велику кількість вітамінів та антиоксидантів. У народній медицині кизил використовується в лікуванні застуди та зміцнення імунітету.
Сімейство | Місце походження | Опис |
---|---|---|
Рожеві | Євразія та Північна Америка | Кизил – плід багаторічних чагарників сімейства рожевих. |
Лохові | Південна Америка | Ягоди кизилу мають кисло-солодкий смак і використовуються для приготування варення, соків, компотів та інших консервованих продуктів. |
Розоцвіті | Африка | Кизил широко використовується в народній медицині для лікування простудних захворювань, зниження артеріального тиску та зміцнення імунітету. |
Кизил, також відомий, як «чортова ягода», є чагарник або невелике дерево із сімейства кизилових. Спочатку рослина зустрічалася в районах південно-східної та центральної Європи, а також Західної Азії.
Навіщо корисний кизил?
Користь кизилу Цей вітамін важливий для нормалізації роботи метаболізму нуклеїнових та амінокислот, а також для виробництва аміно- та нуклеїнових кислот (ДНК та РНК). Крім цього, вітамін В9 відповідає за утворення еритроцитів, а також нормалізацію росту та функціонування клітин організму.
Які хвороби лікують кизил?
У народній медицині кизил застосовували при діареї, їм також відновлювали обмін речовин в організмі людини. Ягоди кизила радять включати в раціон при шкірних захворюваннях та екземах. Напої та настої з ягід кизила рекомендують при шлунково-кишкових розладах та кровотечах, при захворюваннях порожнини рота.
Як можна їсти кизил?
– Як їдять кизил? – Кисло солодкі на смак ягоди кизилу можна їсти у сирому вигляді, приготувати з них напої: сиропи, морси або квас. Використовують кизил і для джемів, мармеладів, варення як начинку для випічки. Ягоди кизилу навіть солять і так само, як маслини, додають у підливки та приправи до м'ясних страв.