Історія появи жита: джерела культури та значимість для людства

Жито – Одна з найдавніших злакових культур, невід'ємна частина людського раціону протягом багатьох століть. Вона міцно увійшла до нашого життя і стала незамінним джерелом їжі. Але коли і яке походження ця дивовижна рослинність?

На думку вчених, історія зародження жита сягає корінням у далеке минуле. Її первісні види з'явилися в Євразії тисячі років тому, акліматизувавшись у різних кліматичних умовах. Це було пов'язано з поступовим розвитком сільського господарства та необхідністю збільшення харчової бази для мешканців.

Жито швидко набуло популярності серед фермерів і селян, завдяки своїм чудовим характеристикам вирощування та використання. Спочатку її використовували для виробництва хлібобулочних виробів та корму для худоби. Але з часом жито набуло все більшої значущості для харчової промисловості і стало способом покращити якість продукції.

Коли з'явилося жито
СтоліттяДатаОпис
ІІІ тис. до н.е.3000Перші згадки у Месопотамії
ІІІ тис. до н.е.2500Набуття широкого поширення в Єгипті
ІІ тис. до н.е.1800Вирощування жита у Північній Європі
ІІ тис. до н.е.1500Використання жита в Індії та Китаї
XI століття1000Цільове вирощування жита у Західній Європі
XVI століття1573Перша згадка жита в Росії

Навіщо потрібне жито?

Як відомо, жито використовується для вироблення житнього борошна одного з трьох сортів: сіяного, обдирного та шпалерного. Крім хлібопечення, жито є основою солоду, з якого готують, наприклад, квас.

Як росте жито?

У неї добре розвинена коренева система, яка проникає на глибину від 1,5 до 2 метрів і здатна засвоювати фосфор та калій із важкорозчинних сполук. Жито меншою мірою чутлива до кислотності ґрунту. добре зростає при pH 53-65. Тому її можна вирощувати на малопридатних для пшениці підзолистих ґрунтах.

Який колос у жита?

Суцвіття – густий дворядний колос, який після вітрового запилення продукує плід – зернівку. Жито менш вимогливе, ніж інші злакові, до якості ґрунту. Розвиненим коренем вона «виловлює» фосфор і калій із глибин, недоступних пшениці. Добре переносить кислотні, підзолисті ґрунти.

Звідки взялося жито?

У наші дні батьківщиною жита вважається Анатолія (територія сучасної Туреччини). Спочатку вона розглядалася як бур'ян, але при культивуванні в Європі набула самостійного значення через особливу стійкість до холодів.

Related Post

Як законно встановити шлагбаумЯк законно встановити шлагбаум

Шлагбаум з будкою охорони або без неї – це мала архітектурна форма, на встановлення якої потрібно отримати згоду мешканців і дозвіл органів влади. Встановлення шлагбаума у дворі багатоквартирного будинку проводиться