Кому не можна їсти журавлину?
Лікарі не радять вживати журавлину при захворюваннях дванадцятипалої кишки та стінок шлунка, а також при схильності до алергічних реакцій (аспірину або ацетилсаліцилової кислоти). Похідне саліцилової кислоти також міститься в журавлині та може викликати алергічну реакцію – свербіж у роті, нежить, чхання.
Як правильно їсти журавлину?
Журавлину сушать, вимочують, перетирають з цукром, роблять з неї варення та цілющі відвари, або просто заморожують, щоб потім додавати ягоди в чай. Вважається, що сік журавлини корисний для здоров'я, він надає протизапальну і антистресову дію.
Яка користь від журавлини?
Ягоди мають тонізуючу, освіжаючу та підбадьорливу властивості, поліпшують розумову й фізичну працездатність, підвищують секрецію панкреатичного і шлункового соку. Їх використовують як протигарячковий та вітамінний засіб, особливо при гіпо- й авітамінозах.
Де росте журавлина: коли встигає, як виглядає, як цвіте, коли …
Як розпізнати журавлину під час її збору? Для цього потрібно знати її морфологічну будову. Вона є стеляще, кущисте вічнозелене рослина. Стебла – довгої (від 15 до 30 см) ниткоподібної будови.