Який продукт виготовляють з використанням бактерій?
Бактерії (звичайно Lactobacillus) в комбінації з дріжджами і цвіллю, протягом тисяч років використовуються для виробництва продуктів бродіння, наприклад сиру, солених овочів, соєвого соусу, оцту, вина і кефіру. Виробництво хімічних речовин, таких як етанол, ацетон, органічні кислоти, ферменти, парфуми тощо.
Який сир дозріває за участю молочнокислих бактерій і блакитної плісняви?
б) сири, що дозрівають за участю молочнокислих бактерій, мікрофлори сирного слизу і білої плісняви: Смоленський, Закусочний зрілий, Любительський зрілий, Білий десертний, Російський камамбер, Невшатель та ін. Сир і пліснява розвиваються на поверхні сиру. Тривалість дозрівання сирів невелика – 8-15 днів.
Як люди використовують бактерії у виготовленні кисломолочних продуктів?
Закваски із термофільними молочнокислими бактеріями використовують для приготування йогурту, ряжанки та кисляку. До складу мікрофлори такої закваски входять термофільний стрептокок і болгарська паличка. Із кисломолочних заквасок на основі мезофільних молочнокислих стрептококів готують сир кисломолочний і сметану.
Корисні і шкідливі властивості бактерій
Біфідобактерії беруть участь у синтезі вітаміну С. Біфідо – і лактобактерії беруть участь у процесах по засвоєнню вітаміну Д, кальцію і заліза. Рис. 1. На фото біфідобактерії.