Що виробляють із зернових культур?
Зерно і солому багатьох зернових культур використовують як сировину у переробній промисловості. Із зерна виробляють крохмаль, спирт, пиво, декстрин, глюкозу, фітин тощо; із стебел — папір, целюлозу, деревний спирт, картон, поташ та ін. Солому й полову зернових культур і стебла кукурудзи використовують як грубі корми.
Що належить до зернових культур?
До зернових культур відносяться злакові, бобові та гречані. Злаки – це пшениця, ячмінь, кукурудза, жито, овес, просо, ріпак, рис. Бобові – це квасоля, соя, нут, горох, а до гречаних відноситься гречка.
Яка культура є лідером світового виробництва зернових?
Серед зернових культур пшениця посідає 2-ге місце в світі. За 2021/22 МР виробництво пшениці встановило новий рекорд — 779,3 млн т, світове виробництво практично відповідає урожаю, зібраному у 2020/21 МР — 775,7 млн т. Трійка лідерів за виробництвом не змінилась, це Китай, Індія та росія.