Як називають дефектні яйця?
Технічними відходами є яйця з дефектами «красюк», «кров'яне кільце», «велика пляма», «тумак» з гострим стійким запахом.
Як перевірити чи не зіпсоване яйце?
якщо яйце горизонтально лежить на дні – воно свіже; яйце трохи піднялося або встало вертикально – не першої свіжості, але його можна використовувати для приготування гарячих страв і в тісто; яйце спливло на поверхню води – воно зіпсоване.
Як маркуються яйця?
Яйця, що допущені до реалізації, маркують у встановленому порядку: – дієтичні яйця маркують червоною, а столові – синьою фарбою, яка дозволена Міністерством охорони здоров'я України; штампом круглої форми, діаметром 12 мм, або овальної форми, розміром 15 х 10 мм.
Ветеринарно-санітарна експертиза яєць
«Затхле яйце» – яйце, адсорбовані запах цвілі або має цвілу поверхню шкаралупи. «Задохлики» – яйця із загиблим в початковій стадії розвитку зародком.