Сушений кизил — це цукати, які містять велику кількість пектину. Ця речовина допомагає виводити з організму токсини і оксалати. А також цукати кизилу містять величезну кількість аскорбінової кислоти, що робить дані ягоди корисними для лікування і профілактики застуди та бронхолегеневих захворювань.
Кому не можна їсти кизил?
Проте не можна вживати багато кизилу тим, хто має підвищену кислотність шлункового соку, та тим, хто страждає на безсоння. Бо, як ми вже знаємо, у ягід кизилу яскраво виражена тонізуюча дія, тож можна і не заснути.
Скільки можна їсти кизилу?
У процесі лікування можна застосовувати як свіжі, так і сушені плоди. При важкому перебігу захворювання кизил вживають перед їжею, але не більше трьох порцій на день і з кісточкою. Не хвилюйтеся – вони розчиняться у шлунку, виявивши благотворний вплив на шлунково-кишковий тракт.
Що лікує кизил?
У народній медицині кизил приміняли при діареї, їм так само відновлювали обмін речовин в організмі людини. Ягоди кизилу радять включати в раціон при шкірних захворюваннях і екземі. Напої і настої з ягід кизилу рекомендують при шлунково-кишкових розладах і кровотечах, при захворюваннях порожнини рота.
Кизил сушений: корисні властивості та протипоказання, …
сушений кизил Вчені довели, що 100 грам кизилу містять близько 85 грам води, багато моносахаридів і дисахаридів (близько 9 грам), 0,9 грама білка, 1,6 грама клітковини.