Ірга́ (лат. Amelánchier) – рід рослин триби яблуневі (Maleae) сімейства рожеві (Rosaceae), листопадний чагарник або невелике дерево. Народна назва – коринка, пірус сибірський виноград.
Ягоди ірги придатні для вживання у свіжому, сушеному та замороженому вигляді, з них також роблять варення, сік або компот. Важливо! Для того, щоб видавити сік з ягід ірги, їх необхідно витримати близько тижня, розсипавши в один шар широкої ємності в сухому місці.
Як і всі ягоди синього кольору, ірга багата на речовини з вітамінною активністю, тому її вживання корисно при ламкості судин, атеросклерозі, авітамінозах, серцево-судинних та шлунково-кишкових захворюваннях. Ірга також корисна для попередження інфаркту міокарда та варикозного розширення вен.