Сезон грибів – чудовий час для любителів природи та смачної їжі. Щороку з травня по жовтень багато людей вирушають у ліси та поля у пошуках свіжих грибів. Однак після збору постає питання, що з ними робити далі. У цій статті ми розглянемо кілька варіантів, як правильно обробити та зберігати зібрані гриби.
Першим кроком після збирання грибів слід ретельно їх оглянути та розібратися, що саме ви знайшли. Можливо, у вашому кошику опинилися отруйні екземпляри, які краще не чіпати. Якщо ви не впевнені у визначенні грибів, сфотографуйте їх та покажіть професіоналу, щоб не ризикувати вашим здоров'ям.
Коли ви переконалися, що гриби безпечні, слід очистити їх від ґрунту, листя та інших забруднень. Найкраще це зробити відразу після збору, щоб зберегти свіжість та якість грибів. Використовуйте ніж або щітку, щоб видалити бруд із капелюшків та ніжок. Обережно видаляйте павутину чи інші ознаки комах, які можуть зіпсувати смак страви.
№ | Дія |
---|---|
1 | Оглянути зібрані гриби. Переконатися у їхньому вигляді та стані. |
2 | Очистити гриби від бруду та листя, акуратно обрізати почорнілі або підозрілі ділянки. |
3 | Класифікувати гриби за видами та сортами. Розділити їх у групи. |
4 | Приготувати рецепт блюда з використанням зібраних грибів. |
5 | За необхідності зберегти гриби. Вибрати спосіб консервації: маринування, засолювання, сушіння і т.д. |
6 | Упакувати збережені гриби у відповідні контейнери чи банки. |
7 | Зберігати гриби в прохолодному та сухому місці, далеко від прямих сонячних променів. |
Що потрібно робити з грибами після збирання?
Гриби потрібно обробити одразу після збору. Якщо поки що немає сил, приберіть продукт у холодильник або інше прохолодне місце та відпочиньте. Але протягом двох годин потрібно приступити до чищення. Переберіть гриби і вкотре переконайтеся, що можете їх правильно ідентифікувати.
Як довго можна зберігати гриби після збирання?
У холодильній камері свіжі гриби зберігаються близько 2-3 днів (плюсова температура близько 5°C), у контейнері для овочів (бажано та бавовняному пакеті) – час збереження до тижня. Мариновані печериці пролежать близько 4 місяців у льоху, приблизно рік – у холодильнику.
Скільки потрібно варити гриби після збирання?
Відібрані гриби слід промити і відварити кілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин. Це треба зробити не менше трьох разів, причому першу воду після закипання обов'язково зливайте. У ній містяться токсини. У другій воді варити гриби необхідно до того моменту, коли вони опустяться на дно.