Ріпа відома людям протягом багатьох століть. Овоч відноситься до сімейства хрестоцвітних, а висота листя рослини може досягати від 50-и до 120-и см, що багато в чому залежить від сорту і умов вирощування.29 черв. 2021 р.
Як їсти ріпу?
У кулінарії ріпі немає рівних. Її можна споживати вареною, смаженою або просто свіжою прямо з грядки. Але ріпа має досить виражений смак, вона не пластична, і поступово ріпу витіснила картопля. Втім, у Європі ж ріпа залишається досить популярною і сьогодні.
Звідки походить ріпа?
Ріпа (лат. Brassica rapa) є однорічною або дворічною трав'янистою рослиною, що належать до роду Капуста родини Хрестоцвіті (Капустяні). Батьківщиною цієї найдавнішої культурної рослини вважається Західна Азія.
Як вирощувати ріпу?
Сіють ріпу навесні за схемою 20-50 см, у червні та липні – широкорядним способом з міжряддям 45 та 60 см або стрічковим з міжряддям 20+50 см. На легких ґрунтах сівбу проводять на вирівняній поверхні, на важких – у гряди. Насіння загортають на глибину 1,5-2 см. Ґрунт бажано замульчувати.
Чим корисна ріпа – naso.org.ua
Використовується коренеплід. Ріпа як овочева і лікарська рослина відома з глибокої старовини. Рослина має сечогінну, антисептичну, протизапальну, ранозагоювальну і знеболювальну дію. В Японії популярний як листовий овоч комацуна. Відвар коренеплоду і відварений сік ріпи …