Зміст:
Желатин – одна з найпопулярніших добавок, яка використовується для приготування різних десертів, желе та пудингів. Однак, іноді приготовлена страва з желатином може виявитися занадто рідкою і не застигати, що, безумовно, є розчаруванням. Чому так відбувається і як досягти бажаної консистенції? Давайте розберемося.
Причина відсутності застигання десерту з желатином може бути з неправильним використанням цієї добавки. Желатин – це суха речовина, яка може бути активована лише в контакті з водою або іншою рідиною. Якщо дозволити желатину стати контактувати з водою протягом деякого часу, він набухає і стає гелеутворюючої субстанцією.
Ще однією причиною, чому десерт із желатином може не застигати, є недостатня кількість желатину в рецепті. Кількість желатину в рецепті має бути пропорційною кількості рідини, щоб досягти потрібної консистенції. Якщо ви не використовуєте достатню кількість желатину, десерт може залишитися рідким.
Чому не застигає десерт із желатином | |
---|---|
Причина | Рішення |
Недостатня кількість желатину | Збільшити кількість желатину відповідно до рецепту |
Неправильне використання желатину | Правильно розвести желатин у холодній воді та попередньо набрякнути |
Змішування желатину з гарячими інгредієнтами | Охолодити інгредієнти перед змішуванням із желатином |
Недостатній час охолодження | Дати десерту достатньо часу для застигання в холодильнику |
Наявність інгредієнтів, що заважають застиганню желатину | Виключити такі інгредієнти з рецепту чи шукати альтернативні рецепти |
Сильне перемішування після додавання желатину | Ніжно перемішувати, щоб не розбити структуру желатину |
Найпоширеніша причина, через яку желатин не застигає, – додано недостатню його кількість. Желатин не можна додавати "на око", завжди важливо дотримуватися рекомендованих пропорцій, зазначених на упаковці або чітко дотримуватися рецептів на кулінарних сайтах.8 груд. 2022 нар.
Що не можна додавати у желе?
Це деякі цитрусові (лимон та грейпфрут) ківі, ананас та папайя. Ензими, що містяться в них, руйнують желатин. Кулінари зазначають, що ківі – найбільший ворог желе. На другому місці – папайя.
Що робити, якщо не застигло желе?
Як можна врятувати десерт із желе, яке не застигає У підігріту теплу желейну масу додати більше желатину, регулярно його заважаючи ложкою, щоб він повністю розчинився (пропорцію желатину в желе потрібно збільшити в 1.5 – 2 рази від тієї, що була вказана у рецепті чи упаковці желатину).
Скільки потрібно часу для застигання желатину?
Все залежить від складу желе та кількості в ньому желатину (або пектину), а також температури в холодильнику. Зазвичай для повного застигання потрібно кілька годин, але при малих концентраціях желатину може знадобитися доба.
Що робити, якщо торт з желатином не застиг?
Ситуацію можна виправити, якщо знати простий кулінарний лайфхак. Щоб урятувати готове, але рідке желе, його потрібно підігріти та додати більше желатину. Поставте желатинову масу на повільний вогонь та доведіть до теплого стану. Потім додайте сухий желатин, постійно помішуючи, щоб він розчинився повністю.