Краплі одержаного етилового спирту повинні капати із швидкістю 110-140 шт. за хвилину. Для досягнення таких показників збільшують чи зменшують нагрівання.
Кипіння етилового спирту, а значить, і перетворення парів, що виділяються, на справжній самогон починається, коли температура підніметься до 78°С. І до 85 ° С це в основному і є спирт-сирець, а далі починають закипати і дистилюватися сивушні олії. Гонять самогон, як правило, поки температура не підніметься вище за 92°С.
Терміни коливаються від 3 до 14 днів, але важливо не перетримувати брагу, оскільки тоді в ній накопичуються шкідливі речовини. Готовність браги визначається за кількома параметрами: за середніми термінами, припиняється активне виділення вуглекислого газу, йде насолода, формується новий смак.