Звідки хрін?
Хрін (Armoracia) — рід трав'янистих рослин родини капустяні. Представники роду мають корінне поширення у помірному кліматі Євразії від центральної Європи до Сахаліна; хрін звичайний інтродукований у Канаді й США, майже у всій Європі, на окремих територія Азії. Населяють сильно й середньо-вологій місцевості.
Де росте хрін в Україні?
Але поширення червонокнижного хрону в Україні – локальне. Росте лише в притоках Тиси та Латориці, на Закарпатті, та в заплавах Дунаю – на Одещині. І його ареал – швидко скорочується. Парадокс, але звичний для нас хрін, на відміну від червонокнижного – виявляється – нам фактично чужинець.
Чому хрін пече?
У корені знайдені глікозид синигрин, при розщепленні якого утворюється алілове гірчичне масло і лізоцим, що має бактерицидну дію. Алілове гірчичне масло обумовлює гострий запах і смак хрону, володіє різко вираженою місцевою дією, викликає гіперемію шкіри і пекучий біль, при тривалій дії може викликати опіки і гангрену.
Хрен — Википедия
Хрен обыкнове́нный , или Хрен дереве́нский (лат. Armorácia rusticána) — многолетнее травянистое растение, вид рода Хрен (Armoracia) семейства Капустные (Brassicaceae). Популярное культурное растение; листья и корни используются в кулинарии и медицине. На Руси хрен …