Історія та походження томатної пасти: хто придумав цей смачний соус

Томатна паста – невід'ємний елемент багатьох страв у сучасній кухні. Але хто і як вигадав цей гострий та ароматний соус? Незважаючи на те, що томати спочатку були введені в європейську кухню після відкриття Америки, сам винахід томатної пасти можна віднести до італійської кухні.

В Італії томати було впізнано ще в XVI столітті, але спочатку їх вживали у свіжому вигляді. Томатна паста з'явилася пізніше, і спочатку її робили виключно в Кампанії — регіоні Південної Італії. Саме тут у XVIII столітті італійці почали готувати томатну пасту, але у вигляді сушених платівок. Такий вид томатної пасти зберігався дуже довго і використовувався в їжу за необхідності.

Проте справжній прорив стався у ХІХ столітті завдяки селянину Фабрицио Рабарби, який розробив новий, досконаліший спосіб виробництва томатної пасти. Його метод був заснований на безперервному процесі циркуляції та переробки соку з помідорів. Завдяки цьому винаходу томатна паста стала доступною для широкої аудиторії і набула широкого поширення в Італії та за її межами.

Хто вигадав томатну пасту
Один з найпопулярніших продуктів італійської кухні – томатна паста, не завжди була такою доступною та поширеною. Її створення пов'язане з історією італійської гастрономії та винахідливістю деяких людей.
ПрізвищеІм'яРікКраїна
ПарадісіМарія1790Італія
То неФранческо1839Італія
МасаАнтоніо1846Італія
КарузоДжузеппе1850Італія

Хто перший вигадав пасту?

Як би дивно це не звучало, pastasciutta придумали араби. Суха паста з'явилася в Італії в дев'ятому столітті нашої ери на Сицилії після того, як острів захопили араби.17 червня 827 року іфрикійський каді Асад ібн аль-Фурат зі своєю армією, що включає 10 тисяч піхотинців та 700 вершників, висадився у Мадзара-дель-Валло.

Де створили пасту?

Історія Спагетті народилися на Сицилії. У місті Понтедассіо, неподалік Генуї, відкрито Музей спагетті, де зібрані сотні рецептів приправ і соусів. Також там є нотаріальний акт (з архіву Генуї) від 4 лютого 1279, що підтверджує існування кулінарного виробу з тіста під назвою «макароніс».

Скільки видів паст?

Усього налічується близько 300 видів італійської пасти. Традиційно пасту роблять із борошна, отриманого із твердих сортів пшениці, завдяки чому вона не розварюється і добре засвоюється організмом.

Які види пасти бувають?

Види італійської пасти.

  • Довга паста. Спагетті, букатіні, мафалде
  • Коротка паста. Мачерони, фузиллі, пенне.
  • Дрібна паста. Диталіні, кампанелі.
  • Фігурна паста. Джемеллі, радіаторі, фарфаллі.
  • Паста з начинкою. Каннеллоні, равіолі.
  • Паста для запікання. Листи тіста для лазаньї.

Related Post

Що наші роблять в іракуЩо наші роблять в іраку

Що виробляють в Іраку? Основу економіки Іраку складає видобуток та експорт нафти. В економіці Іраку переважає нафтовий сектор, який забезпечив близько 99,7% валютних надходжень у наш час. Досі аграрна економіка

Чим краще змащувати двері машиниЧим краще змащувати двері машини

Важливо: Найчастіше водії змащують петлі дверей автомобілів відомою рідиною WD40. Подібні дії до позитивного результату не призведуть. Якщо композитного мастила немає, можна використовувати літол або моторне масло. Але важливо зазначити,

Чим корисна вода з електролітамиЧим корисна вода з електролітами

Електроліти беруть участь у контролі гідратації та кров'яного тиску. Електроліти крові з іонами заліза транспортують кисень у тканині; електроліти з іонами калію та натрію регулюють водно-сольовий баланс організму, роботу кишечника