Томатна паста – невід'ємний елемент багатьох страв у сучасній кухні. Але хто і як вигадав цей гострий та ароматний соус? Незважаючи на те, що томати спочатку були введені в європейську кухню після відкриття Америки, сам винахід томатної пасти можна віднести до італійської кухні.
В Італії томати було впізнано ще в XVI столітті, але спочатку їх вживали у свіжому вигляді. Томатна паста з'явилася пізніше, і спочатку її робили виключно в Кампанії — регіоні Південної Італії. Саме тут у XVIII столітті італійці почали готувати томатну пасту, але у вигляді сушених платівок. Такий вид томатної пасти зберігався дуже довго і використовувався в їжу за необхідності.
Проте справжній прорив стався у ХІХ столітті завдяки селянину Фабрицио Рабарби, який розробив новий, досконаліший спосіб виробництва томатної пасти. Його метод був заснований на безперервному процесі циркуляції та переробки соку з помідорів. Завдяки цьому винаходу томатна паста стала доступною для широкої аудиторії і набула широкого поширення в Італії та за її межами.
Хто вигадав томатну пасту | |||
Один з найпопулярніших продуктів італійської кухні – томатна паста, не завжди була такою доступною та поширеною. Її створення пов'язане з історією італійської гастрономії та винахідливістю деяких людей. | |||
Прізвище | Ім'я | Рік | Країна |
Парадісі | Марія | 1790 | Італія |
То не | Франческо | 1839 | Італія |
Маса | Антоніо | 1846 | Італія |
Карузо | Джузеппе | 1850 | Італія |
Хто перший вигадав пасту?
Як би дивно це не звучало, pastasciutta придумали араби. Суха паста з'явилася в Італії в дев'ятому столітті нашої ери на Сицилії після того, як острів захопили араби.17 червня 827 року іфрикійський каді Асад ібн аль-Фурат зі своєю армією, що включає 10 тисяч піхотинців та 700 вершників, висадився у Мадзара-дель-Валло.
Де створили пасту?
Історія Спагетті народилися на Сицилії. У місті Понтедассіо, неподалік Генуї, відкрито Музей спагетті, де зібрані сотні рецептів приправ і соусів. Також там є нотаріальний акт (з архіву Генуї) від 4 лютого 1279, що підтверджує існування кулінарного виробу з тіста під назвою «макароніс».
Скільки видів паст?
Усього налічується близько 300 видів італійської пасти. Традиційно пасту роблять із борошна, отриманого із твердих сортів пшениці, завдяки чому вона не розварюється і добре засвоюється організмом.
Які види пасти бувають?
Види італійської пасти.
- Довга паста. Спагетті, букатіні, мафалде
- Коротка паста. Мачерони, фузиллі, пенне.
- Дрібна паста. Диталіні, кампанелі.
- Фігурна паста. Джемеллі, радіаторі, фарфаллі.
- Паста з начинкою. Каннеллоні, равіолі.
- Паста для запікання. Листи тіста для лазаньї.