Історія появи безе: цікаві факти та традиції приготування

Безе – це чудова десертна страва, яка популярна у багатьох країнах світу. Однак не всім відомо, яким чином з'явився цей солодкий ласунок. Історія безе тісно пов'язана з Францією, де воно набуло справжньої популярності.

Першу згадку про безу знайдено у старовинних французьких рукописах XIII століття. Цей десерт отримав свою назву від французького слова "без" (знати). Вперше безе були випечені для короля Людовіка XV, і він полюбив їх настільки, що безе стало одним із його улюблених десертів. З того часу безе стало символом розкоші та вишуканості.

Однією з найпопулярніших історій про виникнення безе є легенда про жінку на ім'я Безульда. За часів Французької революції, коли багато аристократів тікали з країни, Безульда, залишившись одна, вирішила спекти десерт з того, що в неї було під рукою – білки від яєць. Так з'явилося ідеальне поєднання хрумкої зовнішньої оболонки та ніжного смаку всередині.

З часом безе набуло популярності і за межами Франції. Воно стало одним із улюблених десертів у багатьох кухнях світу – від Іспанії до Росії. Шеф-кухарі широко використовують безе для приготування різних десертів, начинок та тортів.

Період часуПодія
16-17 століттяBeze – ласощі, що складається з піноподібної основи із збитих яєчних білків та цукру
19 століттяІталія стає одним з головних центрів виробництва безе
20 століттяBeze починає використовуватися в багатьох десертах та тістечках

Хто і коли придумав безе?

Даний вид кондитерських виробів є зовсім недавнім винаходом і вперше згадується у кулінарній книзі Франсуа Массіало, виданої 1962 року.Традиційно рецептура безе є збитими з цукром яєчними білками, які запікаються при температурі 80-108°С.

Хто вигадав Меренгу?

Гаспаріні Народна етимологія швейцарського міста Майрингена повідомляє, що меренги були винайдені там італійським шеф-кухарем Гаспаріні.

Хто придумав збивати білки?

Франсуа Массіало Наприкінці XVII століття рецепт меренги у тому вигляді, в якому він використовується і зараз, з'явився у кулінарній книзі відомого кухаря Франсуа Массіало. Існує версія про те, що Массіало розробив цей рецепт самостійно, щоб не викидати яєчні білки, які часто залишалися без потреби.

Чому торт називається Меренговий?

Як правило, словом «безе» позначають білкову масу, що використовується у сирому вигляді як крем для кондитерських виробів. Тоді як меренга – це печиво, що складається з безе, висушене в духовці.. Меренга набула популярності ще в XVII ст.

Related Post

Як правильно користуватися мийкоюЯк правильно користуватися мийкою

Як правильно мити машину мийкою? Як правильно мити машину на миття самообслуговування нанести на кузов активну піну; почекати кілька хвилин, поки хімія зробить свою справу; змити піну і бруд струменем

Як зняти коліно під раковиноюЯк зняти коліно під раковиною

Навіщо потрібно коліно під раковиною? Справа в тому що сифон виконує функцію свого роду водного затвора, що перешкоджає виходу назовні неприємних запахів з каналізаційних комунікацій на кухні, у ванній чи