Зміст:
Одним із головних симптомів COVID-19 є втрата або зміна смакових відчуттів. Багато пацієнтів, які захворіли на коронавірус, повідомляють про те, що не можуть відчути смак їжі так, як раніше. Це стало причиною занепокоєння та дослідження вчених, які намагаються розібратися в причинах цього симптому.
Лікарі припускають, що втрата смаку при COVID-19 пов'язана з впливом вірусу на нюхові та смакові рецептори. Коронавірус, як і багато інших вірусів, здатний заражати клітини слизової оболонки, включаючи ті, які відповідальні за виявлення смаку та запаху. В результаті вірус починає впливати на ці клітини і виникає порушення сприйняття смакових відчуттів.
Захворілі COVID-19 можуть відчувати різні ступені втрати смаку. Деякі втрачають здатність сприймати смак повністю, інші можуть відчувати лише певні аспекти смаку. Дослідження показують, що найчастіше люди, які втратили смак, не можуть відчути гіркий смак, а солодкий та солоний смаки зберігаються меншою мірою.
Втрата смаку при COVID-19 може бути тимчасовою, але у деяких пацієнтів цей стан може тривати довгий час після одужання від хвороби. Деяким людям потрібно кілька тижнів або навіть місяців, щоб смакові відчуття повністю повернулися до норми. Поки смак не відновлюється, пацієнтам рекомендується стежити за правильним харчуванням та збалансованою дієтою, щоб заповнити необхідні поживні речовини.
Симптом | Опис |
---|---|
Втрата нюху | При коронавірусі багато людей втрачають здатність відчувати запахи |
Втрата смаку | Коронавірус може призвести до втрати або спотворення сприйняття смаку |
Зниження апетиту | Більшість людей, заражених коронавірусом, відчувають зниження апетиту. |
Неможливість насолоджуватися їжею | Через порушення нюху та смаку, можливість насолоджуватися їжею втрачається |
Немає бажання їсти | Через зниження апетиту та втрати смаку, багато хто не відчуває бажання їсти |
Коли повернеться смак після коронавірусу?
Тривалість порушень нюху та смаку дуже сильно відрізняється, у деяких пацієнтів до повного відновлення проходить лише кілька днів, а в інших – лише через рік – півтора, іноді й більше, Додала Руженцова.
Чому пропадає смак під час хвороби?
З цим пов'язані розлади смаку при порушення вироблення секрету слинними залозами. Відомо, що смакове відчуття тісно пов'язане із відчуттям запаху (нюхом). Саме тому при гострому та хронічному риніті (запаленні слизової оболонки носової порожнини) відзначається порушення сприйняття смаку.
Чому при застуді не відчувається смак та запах?
Якщо при застуді зник запах, причин може бути кілька: До рецепторів не надходить повітря. Якщо ніс повністю закладений, людина дихає ротом і молекули запаху не контактує з нюховими рецепторами. Токсична дія.
Як швидко відновити нюх після коронавірусу?
Найдоступніший метод лікування в домашніх умовах – це слухати аромат яскравих парфумів, квітів, ефірних олій. Тренуватись необхідно протягом дня – чим частіше, тим краще! Стимуляція нюхових цибулин буде ефективнішою, якщо щодня вдихати ті самі запахи.