Різниця є Те, що сьогодні прийнято називати шампанським, було винайдено наприкінці 17 століття у французькій провінції Шампань. Саме ця територія подарувала назву напою. В сутності, шампанське є одним з різновидів ігристого вина.
Шампанське виготовляється традиційним методом і, відмінність від ігристого вина, виробленого за методом Шарма-Мартінотті, витримується на дріжджовому осаді протягом певного часу. Для різних сортів шампанського термін витримки може змінюватись від 9 до 36 і більше місяців.
Вінтажне шампанське – Виготовлене з урожаю одного року, причому рік повинен бути винятковим, вдалим для виноробства. Це, до речі, трапляється 2-3 рази на 10 років. Невінтажне шампанське – будь-яке інше, що виробляється шляхом змішування різних сортів винограду плюс беруться вина останніх 2-3 років.
Для виробництва шампанського використовується виноград Шардоне, Піно нуар та Піно менье. Основною сировиною для італійського ігристого служить виноград Глер (відомий також як Просекко). Просік виготовляється прискореним "танковим" методом. Шампанське виробляється більш складним, традиційним методом шампенуазу..