Що лікує горобина?
Настій, відвар, сік плодів вживають при розладах травлення, гепатиті, гепатохолециститі, при каменях у нирках і сечовому міхурі, при атонії товстої й тонкої кишок, при дизентерії, геморої, маткових кровотечах. Свіжі плоди горобини корисно вживати при атеросклерозі, гіпертонії та нирковокам'яній хворобі.
Як запилюється горобина?
З одного гектара насадження горобини чорноплідної збирають 50-60 кг меду. Запилюється аронія комахами або вітром. При природному запиленні зазвичай зав'язуються близько 80-90 % плодів до загальної кількості квіток.
Як розмножуються горобина?
Горобина звичайна розмножується насіннєвим і вегетативним способами. Насінням, як правило, розмножують видову горобину. Посів насіння здійснюють восени: його відмивають від м'якоті, закладають на глибину 5-10 мм і мульчують зверху опалим листям.
Горобина – користь та шкода ягоди, склад та протипоказання.
У природі можна зустріти дику горобину та культурну. Всі відомі сорти культурної горобини походять від двох різновидів: моравської та невежінської. Назви пов’язані з місцем їхнього первісного проживання. Так, моравська була виявлена в одній чеській області – Моравії, а невеженська – …